Curtea Bălăcenilor

  • Cuvânt de început

Cu mulți ani în urmă, conform vorbelor din bătrâni, se pare că în această parte a țării ar fi existat un drum comercial foarte important ce pleca din buza Dunării și se oprea la poalele Carpaților. De-a lungul acestui drum, oamenii mai înstăriți din acele vremuri și-au construit fel și fel de curți boierești, conace sau așezări medievale pentru a profita din plin de pe urmă comerțului făcut pe acest rută.

O astfel de curte medievală este cea de mai jos.

  • Date istorice

Așezarea medievală de la Tătărăștii de Sus este amintită pentru prima dată într-un document în anul 1538, iar numele de familie Bălăceanu, mult mai târziu, în anul 1777, când proprietar era Ioniță șetrar, fiul lui Hrizea Bălăceanu vel pitar, care încetase din viață la aceea dată și căruia îi este, prin tradiția familiei, atribuită începerea lucrărilor de edificare a acestei reședințe boierești.

Dispozitivul principal de apărare.
Dispozitivul principal de apărare.
Zid de incintă (apărare).
Zid de incintă (apărare).

Așa cum se știe, la sfârșitul sec. al XVIII-lea și în primele decenii ale sec. al XIX-lea, curtea boierească, de oraș sau de sat, era o adevărată cetate, vremurile tulburi silindu-l pe proprietar să redea curții caracterul de apărare abandonat în epoca brâncovenească și realizat într-o concepție arhitecturală specific defensivă. La Tătărăștii de Sus acest caracter predomină.

Deși corespunde programului epocii ce caracterizează unele conace din Țara Românească, cum este cel de la Gostinari, dar mai ales din Moldova, de la PașcaniStolniceni-PrăjeștiTupilațiGugeștiCurtea de la Tătărăștii de Sus reprezintă un ansamblu unic, ridicat după un plan bine închegat, care integrează atât locuința, acareturile, cât și biserica și turnul – clopotnița.

Dispozitivul principal de apărare, precum se poate observa în imaginile de mai jos, este un turn de clopotniță al porții ridicat pe 3 niveluri, inegale ca înălțime. La nivelul al doilea se păstrează vizibilă pe tencuială urma acoperișului în două ape a unui balcon de observație din lemn.

  • Se poate vizita?

Dacă doriți să faceți acest lucru, trebuie să vorbiți cu enoriașii de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina astfel încât să aveți acces. Mănăstirea, prezentată în imaginea de mai jos, se află în imediata apropierea a acestui obiectiv.

Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
  • Cuvânt de încheiere

Acesta este un monument istoric de importanță națională pe care localnicii îl numesc ‘cetatea soarelui – La ziduri’. În prezent, continuă să fie scăldat în lumina de la răsăritul soarelui până la apus.

Vedere aeriană asupra curții medievale.
Vedere aeriană asupra curții medievale.

  • Locație: Tătărăștii de Sus, jud. Teleorman
  • Articol realizat în august, 2018.

One thought on “Curtea Bălăcenilor

  1. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s