Mănăstirea Plăviceni (Alunișul)

  • Cuvânt de început

La 12 km de localitatea Beciu, pe partea stângă a Oltului, avem o mănăstire învelită într-o legendă mult prea importantă pentru a nu fi luată în seamă. 

În urmă cu aproximativ 10 ani, călugării dar și muncitorii de la această mănăstire, din pură întâmplare, au descoperit într-o groapă (Fig. 1) din curtea edificiului osemintele unui bărbat. Oseminte din care lipseau capul dar și clavicula și care erau învelite în straie domnești.

  • Osemintele lui Mihai Viteazul?

Diferite surse menționează că un test ADN a fost efectuat, altele nu, însă teoria împinsă de către acești călugări este că aceste oseminte aparțin lui Mihai Viteazul, nimeni altul decât domnitorul Țării Românești. Argumentele inițiale care susţineau teoria potrivit căreia osemnitele ar fi aparţinut lui Mihai Viteazul erau legate de faptul că Mănăstirea Plăviceni a fost ridicată de Doamna Stanca, că hramul este al Arhanghelului Mihail, dar şi faptul că din schelet lipseau capul, clavicula și coastele, ceea ce corespundea modului cum a fost mutilat Voievodul în 1601, după cum a precizat părintele Teoctist Moldovanu, stareţul mănăstirii.

Adevărat sau nu, această mănăstirea a devenit loc de pelerinaj pentru sute de oameni ce vin deja în pădurea de lângă satul Dudu, comuna Plopii-Slăvitești.

Fig. 1 - Se presupune că în acest loc din incinta mănăstirii ar fi fost descoperite osemintele lui Mihai Viteazul.
Fig. 1 – Se presupune că în acest loc din incinta mănăstirii ar fi fost descoperite osemintele lui Mihai Viteazul
  • Date istorice

Mănăstirea Plăviceni (Alunișul) este situată în sudul țării, în arealul comunei Plopii Slăvitești din județul Teleorman, la 33 km nord vest de Turnu Măgurele și la 30 km sud de Drăgănești-Olt. Schitul este ctitorit de marele vornic Dragomir de Plăviceni, în timpul domniei lui Matei Basarab, între anii 1646-1649. O imagine de ansamblu se poate vedea în Fig. 2.

Fig. 2 - Ansamblul Mănăstirii Plăviceni.
Fig. 2 – Ansamblul Mănăstirii Plăviceni.

Biserica (Fig. 3) este pictată în 1815 și se află într-o avansată stare de degradare ca și întreg ansamblul ce se compunea din biserică, impunătorul turn clopotniță (Fig. 5), casa stareției, 2 rânduri de chilii și zidurile de apărare.

Fig. 3 - Biserica Plăviceni.
Fig. 3 – Biserica Plăviceni.

Mănăstirea este de asemenea menționată în numeroase acte ale secolelor XVII, XVIII și în catagrafiile din secolul al XIX-lea, aici fiind consemnat ca egumen Ieremia Cacavela, unul din mentorii domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir. Lucrări de refacere au fost întreprinse probabil la sfârșitul secolului XVII sau la începutul celui următor, când au fost adăugate chliile și anexa situate pe zidul de sud al incintei.

Începând cu anul 1926 și până în prezent, mănăstirea se află într-o stare avansată de degradare, acest lucru fiind menționat și de istoricul I.C. Filitti astfel: […]în stare de ruină zidurile înconjurătoare al mănăstirii de altă dată și biserica, frumos exemplar de biserică mare din vremea lui Matei vodă, rămasă fără geamuri, complet golită de mobilier, dar plină de moloz în urma recentei prăbușiri a turlei principale și gata a primi ploaia și zăpada. O priveliște jalnică. (I.C. Filitti „Ctitorii de la Plăviceni-Olt și neamul doamnei Stanca” în „Arhivele Olteniei”, VI, 1927, p. 266).

În 1991, în jurul mănăstirii pășteau turme de oi și cired de vaci din satele alăturate.

  • Cuvânt de încheire

Povestea legată de osemintele lui Mihai Viteazul pare greu de crezut la prima vedere. Dar chiar și așa, soția domitorului, Doamna Stanca, conform legendelor, se pare că ar fi ajuns pe aceste meleaguri atunci când a fost urmărită de inamici. Pentru a nu fi prinsă, ea s-ar fi urcat într-un copac și astfel a scăpat cu viată. De aici și al doilea nume al mănăstirii (Alunișul). Alt izvor istoric ne spune că Țurțurea paharnicul, unul dintre căpitanii voievodului, după ce a dus la Mănăstirea Dealu capul domnitorului, se pare că ar fi luat trupul și l-ar fi ascuns în altă locație tocmai pentru a nu fi găsit de dușmani.

Oricum ar fi, Mănăstirea Plăviceni merită vizitată și prin prisma faptului că locația sa este una superba, chiar dacă drumul pănâ acolo este anevoios.

Alte fotografii se pot vedea mai jos (Fig. 4, 5 & 6):

20180804_140406.jpg
Fig. 4 – Zidurile de incintă ale mănăstirii.
Fig. 6 - Impunătorul turn clopotniță.
Fig. 5 – Impunătorul turn clopotniță.
Fig. 6 - Curtea mănăstirii cu o parte din zidurile care au mai rămas în picioare.
Fig. 6 – Curtea mănăstirii cu o parte din zidurile care au mai rămas în picioare.

  • Locație: în pădurea de lângă satul Dudu, comuna Plopii-Slăvitești. Click WAZE TO IT / MAPS TO IT pentru coordonate pe hartă.
  • Program. Se poate vizita oricând, cel puțin așa am înțeles de la unul dintre călăguri la data vizitării acesteia, dar trebui să țineți cont de faptul că drumul până aici este destul de greu și lung. Se poate merge cu o mașină cu garda joasă, dar să fiți atenți la gropi.
  • Articol realizat în iunie, 2018.

Articol susținut financiar de balaurii:

Mă înclin în fața voastră!

Ce mănăstiri învelite în legende mai cunoașteți?

 

© Țara cu Balauri

4 thoughts on “Mănăstirea Plăviceni (Alunișul)

  1. Pingback: Mănăstirea Dealu – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Casa DACICA – Țara cu Balauri

  3. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s