Stella Maris de la Vitănești

  • Cuvânt de început

România are nenumărate bijuterii arhitecturale care, din păcate, fie sunt lăsate în voia sorții, fie sunt ”ascunse” de ochii lumii încât trebuie să te transformi într-un adevărat detectiv pentru a le găsi.

Exemplu de mai jos este unul foarte bun în acest context.

  • Date istorice

Capela lui Victor Antonescu, fost ministru al justiției (2 octombrie 1934 – 1 februarie 1935) și ministru de finanțe (1 februarie 1935 – 28 august 1936), puțin cunoscută chiar și românilor din zonă, este o micuță bijuterie arhitecturală, deosebit decorată cu cărămidă, iar în interior în întregime îmbrăcată în frescă. Având doar naos și altar, capela este foarte bine legată din punct de vedere arhitectural. Absida altarului este tipic bizantină, ca și restul clădirii. Încununată cu un dom central, capela este o biserică în miniatură.

Capela se află în curtea conacului în care, la 12 iulie 1909, s-a născut filosoful Constantin Noica.

Stella Maris de la Vitănești.
Stella Maris de la Vitănești.

Capela zidită în curtea conacului de lângă Vitănești este o copie fidelă a Capelei Stella Maris, aflată și astăzi în curtea Castelului Reginei Maria de la Balcic, Bulgaria. Pentru aceasta, capela este adesea numită “Stella Maris de la Vitănesti”. Victor Antonescu se număra printre cei mai de seama oameni ai societății sale, iar soția lui, Eliza, se cunoștea foarte bine cu Regina Maria, motiv care a și dus la zidirea capelei dupa planurile celei de la Balcic. Despre capela reginei, ea însăși spunea “că este o smerită răsfrângere a unei bisericuțe curat bizantine dintr-un sat îndepărtat din Cipru”.

Stella Maris de la Vitănești.

În privința viitorului capelei de la Vitănești, Victor Antonescu a dorit să o lase pe aceasta, cu testament, drept moștenire, Academiei Romane, lucru pe care l-a și înfăptuit în data de 11 iulie 1943. Peste numai un an si doua luni însa, în septembrie 1944, capela și conacul vor fi jefuite de către armata rusească.

Placă comemorativă – Victor Antonescu.

Ansamblul fostului conac Victor Antonescu se află pe partea dreaptă a drumului E70 (fostul DN 6), care leagă orașul București de Alexandria, cu doar câțiva km înainte de a intra în Alexandria. Venind dinspre Alexandria, conacul și capela ortodoxă Victor Antonescu se află pe partea stângă, cu puțin înainte de a intra în localitatea Vitănesti.

Stella Maris de la Vitănești.
Stella Maris de la Vitănești.

IMPORTANT: Capela în sine cât și conacul se află curtea companiei Interagro. În principiu, nu se pot vizita, dar intrarea către aceste două obiective este larg deschisă și fără a avea vreun marcaj ce ar interzice acest lucru.

Stella Maris de la Vitănești.
Stella Maris de la Vitănești.

  • Locație
  • Articol realizat în decembrie, 2019.

2 thoughts on “Stella Maris de la Vitănești

  1. Pingback: Conacul Victor Antonescu – Țara cu Balauri

  2. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s