Conacul Raineck (Rainer)

 • Cuvânt de început

Există o etapă istorică în ADN-ul acestei țări prea puțin înțeleasă. O etapă care a lăsat în urma ei construcții de o frumusețe aparte, dar și un stil arhitectural ce atrage atenția oricărei persoane ce se perindă pe lângă aceste edificii.

Perioada vechilor familii boierești, a moșierilor, pentru că despre aceasta este vorba, merită cercetată și adusă la suprafață. Conacele, casele boierești și orice edificiu din perioada respectivă vin cu un farmec aparte. Și pentru a vă stârni și mai mult curiozitatea, priviți în imaginea de mai jos (Fig. 1) frumusețe de conac:

Fig. 1 - Conacul Raineck
Fig. 1 – Conacul Raineck.
 • Date istorice și ahitecturale

Edificiul a fost construit în anul 1900. Era o practică de la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX, când familiale bogate din toată ţara au început să-şi construiască, acolo unde îşi aveau moşiile, „case de oraş” în stilul eclectic – neoromânesc. Privind de aproape partea exterioară a conacului, se poate oberva foarte bine acest stil neoromânesc ce îmbină atât influențe locale, etnografice, răsăritene, bizantine și occidentale. Principalul promotor al acestui stil arhitectural este arhitectul Ion Mincu, care a și studiat la Paris, la Școala Națională de Arte Frumoase. Acest stil a fost inaugurat în la noi în țară prin Casa Lahovary, finalizată in 1886.

Nefiind un cunoscător fin al arhitecturii, tind să cred că stilul din imagine intră în categoria neoromanescului timpuriu (1886 – 1906), adică un stil arhitectural foarte bogat în ornamente (Fig. 2 & 3).

Fig 2. - Intrarea principală în conac.
Fig. 2 – Intrarea principală a conacului.
Fig. 3 - Intrarea principală a conacului (2).
Fig. 3 – Intrarea principală a conacului (2).

Conacul a fost, iniţial, proprietatea lui Emil Petrescu, posesor de moşie la Lăceni – Teleorman şi primar al Bucureştiului în perioada martie 1914 – noiembrie 1916 şi pentru încă o lună, în noiembrie 1918.

Conacul, aflat în prezent lângă şcoala nouă din sat, este cunoscut sub numele de „conacul Raineck”, după numele ultimului său proprietar, Robert D. Reineck, un urmaş al Mariei Petrescu, soţia primarului Emil Petrescu. Este unul dintre cele mai reprezentative monumente din categoria conacelor, de la începutul sec. XX din spaţiul teleormănean, iar imaginile de mai jos vorbesc de la sine (Fig. 4, 5 & 6).

Fig. 4 - Conacul privit din curtea exterioară.
Fig. 4 – Conacul privit din curtea exterioară.
Fig. 5
Fig. 5 – Conacul privit din curtea exterioară (2).
Fig. 6 - Privire de ansamblu asupra Conacului Raineck.
Fig. 6 – Privire de ansamblu asupra Conacului Raineck.
 • Cuvânt de încheiere

Conacul este astăzi într-o stare proastă de conservare. Nu se știe cu certitudine dacă acesta este încă proprietate privată, dacă are vreun un moștenitor, sau dacă aparține în întregime statului.

Un alt aspect important pe care este posibil să-l fi observat atunci când veți privi fotografiile este acela că…ferestrele, toate ferestrele sunt cimentate! Vorbind cu oamenii de prin sat, am înțeles că acest lucru a fost posibil pentru că nu se dorește să dispară din el diferite obiecte sau, poate și mai important, nu vor ca oamenii străzii să se adăpostească acolo.

Merită vizitat!

 • Fotografii din ianuarie, 2021.

IMG_2329_editedPXL_20210102_101212270_editedPXL_20210102_101338600_editedPXL_20210102_101846053_editedPXL_20210102_102051217_editedPXL_20210102_102416993_edited


 • Locație: Lăceni, jud. Teleorman, Lângă școala nouă din sat . Click MAPS pentru coordonate pe hartă.
 • Program. 24/24 dar trebuie să țineți cont de faptul că acest conac este posibil să fie proprietate privată și practic accesul este interzis. Are într-adevăr un gard de protecție în jurul lui, dar accesul în incinta acestuia se face printr-o poartă larg deschisă și fară vreun semn de avertizare.
 • Datele istorice provin de la Muzeul Județean de Istorie Teleorman.
 • Articol realizat în decembrie, 2019.

Articol susținut financiar de balaurii:

Mă înclin în fața voastră!

Voi ce conace sau case boierești ați vizitat?

© Țara cu Balauri

6 thoughts on “Conacul Raineck (Rainer)

 1. Pingback: Ruinele Curţii lui Constantin Aga Bălăceanu – Țara cu Balauri

 2. Pingback: Conacul Callimachi-Văcărescu – Țara cu Balauri

 3. Pingback: Conacul Morutzi – Țara cu Balauri

 4. Pingback: Castelul (Conacul) Roșianu – Țara cu Balauri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s